Tarta z jabłkami i marmoladą morelową
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową to najlepszy przepis jaki znajdziecie. Pyszne kruche ciasto z dodatkiem odrobiny marmolady morelowej doda mu niepowtarzalnego smaku.
![]() |
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową |
SKŁADNIKI
200 g mąki
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
1 cytryna ekologiczna
450 g jabłek
150 g marmolady morelowej
forma do ciasta kruchego 24cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Połączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki i zalać sokiem wyciśniętym z uprzednio otartej cytryny ekologicznej. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu jabłek oraz doda im niepowtarzalnego aromatu. Po upływie godziny wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. ( w ten sposób nie pobrudzimy ani blatu kuchennego ani wałka ) Włożyć rozwałkowane ciasto do formy wraz z papierem do pieczenia . Papier górny zdjąć, dolny zostawić ( dzięki niemu nie trzeba smarować juz foremki ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią marmolady rozwałkowane ciasto i układać na nim plasterki jabłek. Posmarować jabłka pozostałą marmoladą i ozdobić górę tarty pozostałymi resztkami ciasta. Zwilżyc górę ciasta odrobiną mleka lub żółtka, aby podczas pieczenia nabrało pięknego złocistego koloru. Włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Po ostudzeniu tarte jabłkową posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
_wm.jpg)