Kopytka najlepszy łatwy przepis

Kopytka najlepszy łatwy przepis

Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym .
Najlepszy łatwy przepis na polskie kopytka, smaczny i sprawdzony
Kopytka-najlepszy przepis



SKŁADNIKI

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Przygotowanie: 25min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 35min.

     
  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę albo dokładnie utłuc lub rozgnieść widelcem W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy.
  2. Do ziemniaków dodać jajka, sól do smaku oraz stopniowo dosypywac mąkę cały czas wyrabiając ciasto ( W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Nie ma być też zbyt twarde )
  3. Z ciasta formować wałki i kroić je na około 2 cm kawałki
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę , dodać łyżkę oliwy.
  5. Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię

SMACZNEGO :)

Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj KLIK

instagram @zielonacukinka

Popularne posty