Kopytka najlepszy łatwy przepis
Kopytka najlepszy łatwy przepis
Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym .
Kopytka-najlepszy przepis |
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotowanie: 25min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 35min.
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę albo dokładnie utłuc lub rozgnieść widelcem W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy.
- Do ziemniaków dodać jajka, sól do smaku oraz stopniowo dosypywac mąkę cały czas wyrabiając ciasto ( W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Nie ma być też zbyt twarde )
- Z ciasta formować wałki i kroić je na około 2 cm kawałki
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę , dodać łyżkę oliwy.
- Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię
SMACZNEGO :)
Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj KLIK