Soczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów, ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego warzywa do wprowadzenia go do jadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :)
Makaron z soczewicą
SKŁADNIKI
400 g czerwonej soczewicy
500 g makaronu
3 łyżki oliwy z oliwek
nać pietruszki
ząbek czosnku
3 listki szałwii
szczypta rozmarynu
papryczka chili
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepłukać soczewicę w zimnej wodzie. Do garnka dodać oliwe z oliwek, nać pietruszki, papryczke chili, listki szałwii, rozmaryn, ząbek czosnku, lekko podsmażyć.
Dodać soczewicę i 2 nalewki wody. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut często mieszając i jeśli potrzeba dodając gorącej wody
( można skrócić czas gotowania używając szybkowaru do 15 minut )
W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do garnka z soczewicą. Posolić do smaku, wymieszać i podawać na gorąco.