Przepis na super smaczną surówkę z młodej kapusty, zawierającą cały zestaw witamin. Jest wyjątkowo smaczna. Po co kupować jak można sobie zrobić samemu i przynajmniej wiadomo co jest w środku i co zjemy.
SKŁADNIKI
pół młodej kapusty
2 średnie marchewki
1 jabłko
1 mała cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
3 łyżki oleju z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru pudru
pół łyżeczki soli
wyciśnięty sok z czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Nie gotować i od razu odcedzić. Jeśli kapusta nie jest młoda to ją chwilę w tej wodzie potrzymać.
Odcedzoną kaustę odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować sos z oleju, cytryny, cukru, soli, majonezu,wyciśniętego przez praskę
czosnku. Dokładnie wymieszać.
Zetrzeć na tarce o grubych otworach marchew, cebulę i jabłko
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, dodać posiekaną pietruszkę
Wstawić do lodówki pod przykryciem na 1-2 godzinę i gotowe.