Zrazy nadziewane papryką i serem w sosie pomidorowym
![]() |
Zrazy nadziewane papryką i serem |
SKŁADNIKI
kilka płatów mięsa wołowego
papryka
żółty ser
mąka
sól
przecier pomidorowy
3 łyżki oleju z oliwek
papryczka chili
wykałaczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na każdym płacie wołowiny ułożyć kawałki papryki i sera, posypać odrobiną soli.
Zwinąć ciasno obydwa końce zraza i zamknąć przy pomocy wykałaczki
Opruszyć lekko mąką po wierzchu.
W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać olej , dodać papryczkę, cebulę, ułożyć zrazy.
Zarumienic z obydwu stron mięso, dodać dwie nalewki gorącej wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania ) .
Posolić do smaku, dodać kilka kulek ziela angielskiego i gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodana woda podczas gotowania częściowo wyparuje, jeśli zrazy są jeszcze twarde można dodać wrzątku i dalej gotować. Gdy zrazy są już prawie miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować przez następne 15 minut.
Mała rada:- należy policzyć użyte do zrazów wykałaczki , gdyż podczas gotowania może się któraś odłaczyć - w takim przypadku trzeba jej w sosie poszukać i wyjąć.