Polecam super smaczny przepis na złociste kulki z twarogu, panierowane i smażone. To świetny sposob na wykorzystanie twarogu a czas na przygotowanie tego dania zajmie Wam tylko 15 minut. Są przepyszne i chrupiące na gorąco, ale też bardzo smaczne również na zimno. Do tego przepisu użyłam twarogu ricotta.
Kulki z twarogu smażone
SKŁADNIKI
250 g twarogu ricotta
1 jajko
szczypta soli czosnkowej
2 łyżki tartego żółtego sera
70 g bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę)
2 łyźki drobno pokrojonej kielbaski, boczku lub szynki
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgnieść twarog widelcem, dodać jako i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą
Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości śliwki
Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej
Wstawić na pół godziny do lodówki po czym ponownie obtoczyć w bułce tartej