Przejdź do głównej zawartości
Kulki z twarogu smażone
Kulki z twarogu smażone
Polecam super smaczny przepis na złociste kulki z twarogu, panierowane i smażone. To świetny sposob na wykorzystanie twarogu a czas na przygotowanie tego dania zajmie Wam tylko 15 minut. Są przepyszne i chrupiące na gorąco, ale też bardzo smaczne również na zimno. Do tego przepisu użyłam twarogu ricotta.
|
Kulki z twarogu smażone |
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu ricotta
- 1 jajko
- szczypta soli czosnkowej
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 70 g bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę)
- 2 łyźki drobno pokrojonej kielbaski, boczku lub szynki
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgnieść twarog widelcem, dodać jako i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą
- Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości śliwki
- Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej
- Wstawić na pół godziny do lodówki po czym ponownie obtoczyć w bułce tartej
- Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor
SMACZNEGO :)