Ptysie z kremem budyniowym
Bardzo łatwy przepis na ptysie z kremem budyniowym, które są popularne nie tylko w Polsce, ale i za granicą.
We Włoszech 19 marca jest świętowany jako dzień Taty (Festa del papà).Dzień ten jest jednocześnie dniem Świętego Józefa (San Giuseppe) – opiekuna Jezusa i patrona wszystkich ojców.Na Dzień Taty i dzień Świętego Józefa zgodnie z włoską tradycją przygotowuje się zeppole di San Giuseppe. Są to ptysie nadziewane kremem budyniowym z pyszną wisienką na górze.
 |
Ptysie z kremem budyniowym |
SKŁADNIKI NA PTYSIE
- 150 g mąki 00
- 250 g wody
- 4 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- woreczek cukierniczy z ozdobną końcówką (1,2 cm)lub ewentualnie woreczek plastikowy (mocny) z odciętym rożkiem
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- słodkie wiśnie kandyzowane lub z syropu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PTYSIÓW
- W garnku zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i odrobinką aromatu waniliowego. Zdjąć z palnika. Wrzucić na raz całą mąkę 00 (150g) i mieszać energicznie aż do uzyskania kuli z ciasta,będzie odchodzić od ścianek garnka. Do mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki. Przełożyć do miski i odczekać aż zrobi się letnie.
- Roztrzepać 4 jajka, dodawać je stopniowo do letniego ciasta i ciągle mieszać aż wchłonie wszystkie jajka. Ma powstać jednolita masa więc trochę cierpliwości przy mieszaniu.
- Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy około 8-10 cm robiąc dwukrotne okrążenie.
- Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku z termoobiegiem na najniższej pozycji na dole przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec następne 10 minut.
- Po upieczeniu nie wyjmować, ale studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
KREM BUDYNIOWY
- Roztrzepać żółtka z cukrem, dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji
- Zagotować mleko z aromatem waniliowym, wlewać powoli strumieniem masę żółtkową cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia (mieszając) i zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą i kompletnie wystudzić.
- Gotowe wystudzone ptysie przekroić na pół wzdłuż, smarować zimnym kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wisienkami. Wisienki można dodać również do środka.
SMACZNEGO :)