Ptysie z kremem budyniowym

Ptysie z kremem budyniowym

Bardzo łatwy przepis na ptysie z kremem budyniowym, które są popularne nie tylko w Polsce, ale i za granicą. We Włoszech 19 marca jest świętowany jako dzień Taty (Festa del papà).Dzień ten jest jednocześnie dniem Świętego Józefa (San Giuseppe) – opiekuna Jezusa i patrona wszystkich ojców.Na Dzień Taty i dzień Świętego Józefa zgodnie z włoską tradycją przygotowuje się zeppole di San Giuseppe. Są to ptysie nadziewane kremem budyniowym z pyszną wisienką na górze.
Przepis na ptysie z kremem budyniowym
Ptysie z kremem budyniowym




SKŁADNIKI NA PTYSIE

  • 150 g mąki 00
  • 250 g wody
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • woreczek cukierniczy z ozdobną końcówką (1,2 cm)lub ewentualnie woreczek plastikowy (mocny) z odciętym rożkiem

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • słodkie wiśnie kandyzowane lub z syropu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PTYSIÓW

  1. W garnku zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i odrobinką aromatu waniliowego. Zdjąć z palnika. Wrzucić na raz całą mąkę 00 (150g) i mieszać energicznie aż do uzyskania kuli z ciasta,będzie odchodzić od ścianek garnka. Do mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki. Przełożyć do miski i odczekać aż zrobi się letnie.

  2. Roztrzepać 4 jajka, dodawać je stopniowo do letniego ciasta i ciągle mieszać aż wchłonie wszystkie jajka. Ma powstać jednolita masa więc trochę cierpliwości przy mieszaniu.



  3. Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy około 8-10 cm robiąc dwukrotne okrążenie.

  4. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku z termoobiegiem na najniższej pozycji na dole przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec następne 10 minut.
  5. Po upieczeniu nie wyjmować, ale studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


KREM BUDYNIOWY

  1. Roztrzepać żółtka z cukrem, dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  2. Zagotować mleko z aromatem waniliowym, wlewać powoli strumieniem masę żółtkową cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia (mieszając) i zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą i kompletnie wystudzić.


  3. Gotowe wystudzone ptysie przekroić na pół wzdłuż, smarować zimnym kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wisienkami. Wisienki można dodać również do środka.


SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty