Paszteciki z grzybami i serem
Paszteciki z grzybami
Mogłabym je jeść codziennie. Pyszne drożdżowe paszteciki z grzybami i serem smakują wyśmienicie jako przystawka, przekąska a także podane do każdej zupy. Przepis jest łatwy więc każdy może go zrobić.
![]() |
Paszteciki z grzybami i serem |
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 5 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g roztopionego masła lub oleju
- 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania
- 1 łyżeczka soli
- papier do pieczenia
- Nadzienie
- 500 g grzybów
- 200 g żółtego sera
- 1 nieduża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej
- olej z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i cukrem, dodać jajka rotrzepane z mlekiem, miękkie masło i na koniec sòl.
- Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przełożyć do miski i przykryć najlepiej folią spożywczą, żeby nie obeschło, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie można przygotować farsz.
- Pokroić drobno cebulę, na patelni z olejem delikatnie podsmażyć po czym dodać umyte i poszatkowane grzyby. Mogą to być świeże pieczarki lub inne grzybki.Podusić razem kilka minut a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
- Do wystudzonych grzybów dodać starty żółty ser, łyżkę bułki tartej oraz łyżeczkę masła.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać krótko, następnie rozwałkować na duży prostokąt o grubości około pół cm. Prostokąt pokroić wzdłuż na ,4 paski
- Na każdy pasek wyłożć równomiernie farsz, zostawiając wolne brzegi.
- Pasek z ciasta zwinąć w rulon na całej długości łączenia.
- Każdy rulon pokroić na kawałki około 4 cm
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,układać pokrojone paszteciki zachowując odległość między nimi, bo jeszcze urosną.
- Posmarować wszystkie roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze przez pół godziny.
- Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku aż do uzyskania złotego koloru