Zapiekanka z jajek i fasolki szparagowej to coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie ma ochoty jeść tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa, ale też z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetna
potrawa na kolację -sukces gwarantowany -polecam :)
_wm.jpg) |
zapiekanka z jajek i fasolki |
SKŁADNIKI
3 jajka całe
3 białka z jajek
300g fasolki szparagowej
3 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli
100g żółtego sera
2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.
Dołączyć do rozbitych jajek fasolkę szparagową .
Wymieszać wszystkie składniki. Na głębokiej patelni po dodaniu
oliwy z oliwek podsmażyć lekko cebulę startą na tarce o dużych otworach.
Do podsmażonej cebulki dodać rozbite jajka z fasolką i smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż do ścięcia się jajek .
Przy pomocy talerza odwrócić frittatę na drugą strone zsunąć na patelnie ( talerz ma być mokry nie suchy-to ulatwi zsunięcie omleta ) i dokończyć smażenie.
Podawać na gorąco lub zimno.
SMACZNEGO :)