Przejdź do głównej zawartości
Racuchy na słono
SKŁADNIKI
- 250g kefiru, jogurtu lub maślanki
- 200g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 100g pokrojonej wędliny
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Można delikatnie podgrzać kefir lub maślankę wstawiając opakowanie do pojemnika z podgrzaną wodą.
- Do letniego kefiru wbić jajko i roztrzepać rózgą kuchenną.
- Do miski wsypać mąkę dodać sól, cukier i wymieszć. Do mąki wlać kefir z roztrzepanym jajkiem, drobno pokrojoną wędlinę i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać również pół łyżeczki sody i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać.
- Odstawić na kilka minut żeby ciasto trochę odpoczęło i składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto powinno być gęste, więc jeśli kefir lub jogurt jest bardzo rzadki proponuję dosypać jeszcze 2,3 łyżki mąki.
- Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
SMACZNEGO :)