Racuchy na słono

SKŁADNIKI

  • 250g kefiru, jogurtu lub maślanki
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100g pokrojonej wędliny
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Można delikatnie podgrzać kefir lub maślankę wstawiając opakowanie do pojemnika z podgrzaną wodą.
  2. Do letniego kefiru wbić jajko i roztrzepać rózgą kuchenną.
  3. Do miski wsypać mąkę dodać sól, cukier i wymieszć. Do mąki wlać kefir z roztrzepanym jajkiem, drobno pokrojoną wędlinę i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać również pół łyżeczki sody i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić na kilka minut żeby ciasto trochę odpoczęło i składniki dobrze się połączyły.
  5. Ciasto powinno być gęste, więc jeśli kefir lub jogurt jest bardzo rzadki proponuję dosypać jeszcze 2,3 łyżki mąki.
  6. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

SMACZNEGO :)



instagram @zielonacukinka

Popularne posty