Soczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów, ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego warzywa do wprowadzenia go do jadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :)
_wm.jpg) |
Żeberka z soczewicą |
SKŁADNIKI
4 duże żeberka
300 g soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnek
1 papryczka chili
3 listki szałwii
kilka igiełek rozmarynu
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obsmażyć żeberka razem z oliwy z oliwek , papryczką chili, listkami szałwii i rozmarynem.
Aby skrócić czas przygotowania tej potrawy przełożyć żeberka do szybkowaru, dodać 2 nalewki wody i gotować przez 10 minut począwszy od pierwszego ujścia pary.
Zgodnie z zasadami użytku szybkowaru uwolnić całą parę i dopiero wtedy otworzyć naczynie. Dodać soczewicę posolić do smaku, dolać jeszcze 2 nalewki wody, aby w całości przykryła soczewicę i żeberka.
Gotować w szybkowarze przez następne 10 minut.
Oczywiście można też przyrządzić to danie bez użycia szybkowaru, zwiększając czas gotowania żeberek i soczewicy (wedlug przepisu na opakowaniu ) i dalej postępując według przepisu jak wyżej.
SMACZNEGO :)