Makaron z orzechami i serem pleśniowym
Makaron z orzechami i serem pleśniowym to idealna kombinacja orzechów włoskich i sera pleśniowego. Danie to ma wyjątkowy smak i konsystencję. Sprawdzony przepis.
Makaron z orzechami i serem |
SKŁADNIKI
500g - paczka makaronu świderki, wstążki lub kluski
150g sera pleśniowego gorgonzola
20g masła
100g śmietany 18%
80g łuskanych orzechów włoskich
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie w dużym garnku rozpuścić masło, śmietanę i ser pleśniowy gorgonzola, mieszając dokładnie i powoli.
Odłożyć kilka orzechów do dekoracji a resztę rozgnieść na drobne kawałki i dodać do rozpuszczonego sera pleśniowego. Ugotowany i odcedzony makaron ( zachować nalewkę wody od gotowania makaronu ) wrzucić do garnka z rozpuszczonym serem i orzechami, posolić, dodać pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać.
Można dodać nalewkę wody od gotowania makaronu lub mleka lub śmietanki, aby potrawa miała konsystencję jeszcze bardziej kremową . Dodanie śmietany nie jest konieczne.