Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami
Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami
Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka
SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE
500g mąki
około 290ml wody
30ml oleju z oliwek
szczypta soli
DO NADZIENIA
350g mrożonego szpinaku
500g twarogu ricotta
por lub cebula
5 jajek
2 łyżki tartego żółtego sera
sól,pieprz,gałka muszkatałowa
olej z oliwek
Tortownica ok. 32cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Podzielić ciasto na 4 części
2 większe około 250g i 2 mniejsze około 150g.Przykryć ściereczką i w tym czasie przygotować nadzienie
Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowany kawałek pora lub małą cebulę
Dodać szpinak,łyżkę wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.Ugotowany szpinak odcedzić z nadmiaru wody, wystudzić a następnie zmielić blenderem
Odzielić białka i żółtka od 3 jajek
Do twarogu dodać ser,jajko,sól i pieprz do smaku a także szczyptę gałki muszkatałowej. Dokładnie wymieszać.
Do wystudzonego szpinaku dodać jajko, białka oddzielone od żółtek sól i pieprz
Rozwałkować na cienko większy kawałek ciasta, podsypując mąką i przy pomocy wałka wyścielić tortownicę posmarowaną olejem po czym również go posmarować obficie olejem.
Rozwałkować tak samo drugi większy kawałek ciasta i przy pomocy wałka ułożyć na pierwszym posmarowanym już wcześniej olejem kawałku.
Teraz wyłożyć cały szpinak
Następnie na szpinaku ułożyć twaróg i wygładzić. Posługując się łyżką zrobić 3 wgłębienia i delikatnie wlać żółtka.
Rozwałkować trzecią mniejszą kulę ciasta i przykryć nią twaróg. Posmarować obficie olejem.
Rozwałkować ostatnią kulkę ciasta i delikatnie ułożyć na posmarowanym olejem płacie.
Zawinąć wystające brzegi ciasta do środka i przy pomocy widelca lekko docisnąć.Posmarować obficie olejem.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut (z termoobiegiem 160°C ). Wystudzić przed krojeniem.