Przejdź do głównej zawartości
Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami
Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami
Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka
SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE
- 500g mąki
- około 290ml wody
- 30ml oleju z oliwek
- szczypta soli
DO NADZIENIA
- 350g mrożonego szpinaku
- 500g twarogu ricotta
- por lub cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- sól,pieprz,gałka muszkatałowa
- olej z oliwek
Tortownica ok. 32cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Podzielić ciasto na 4 części
2 większe około 250g i 2 mniejsze około 150g.Przykryć ściereczką i w tym czasie przygotować nadzienie
- Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowany kawałek pora lub małą cebulę
- Dodać szpinak,łyżkę wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.Ugotowany szpinak odcedzić z nadmiaru wody, wystudzić a następnie zmielić blenderem
- Odzielić białka i żółtka od 3 jajek
- Do twarogu dodać ser,jajko,sól i pieprz do smaku a także szczyptę gałki muszkatałowej. Dokładnie wymieszać.
- Do wystudzonego szpinaku dodać jajko, białka oddzielone od żółtek sól i pieprz
- Rozwałkować na cienko większy kawałek ciasta, podsypując mąką i przy pomocy wałka wyścielić tortownicę posmarowaną olejem po czym również go posmarować obficie olejem.
Rozwałkować tak samo drugi większy kawałek ciasta i przy pomocy wałka ułożyć na pierwszym posmarowanym już wcześniej olejem kawałku.
- Teraz wyłożyć cały szpinak
- Następnie na szpinaku ułożyć twaróg i wygładzić. Posługując się łyżką zrobić 3 wgłębienia i delikatnie wlać żółtka.
- Rozwałkować trzecią mniejszą kulę ciasta i przykryć nią twaróg. Posmarować obficie olejem.
- Rozwałkować ostatnią kulkę ciasta i delikatnie ułożyć na posmarowanym olejem płacie.
- Zawinąć wystające brzegi ciasta do środka i przy pomocy widelca lekko docisnąć.Posmarować obficie olejem.
- Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut (z termoobiegiem 160°C ). Wystudzić przed krojeniem.
SMACZNEGO :)