Rolada z ugotowanych ziemniaków nadziewana mortadelą włoską
Wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że jest całkiem fajny. Można go wykorzystać na obiad niedzielny, zastępując zwykłe gotowane ziemniaki czymś bardziej wyszukanym lub na smaczną gorącą kolację. Myślę, że można by wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie choć jeszcze nie próbowałam.
rolada z ziemniaków |
SKŁADNIKI
850g ugotowanych ziemniaków
3 jajka
100g tartego sera
pieprz
4-5 plastry mortadeli włoskiej
bułka tarta
papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
bułka tarta
papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku.
Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i rozprowadzić równomiernie wszystkie ziemniaki na całej powierzchni papieru.
Przykryć plastrami mortadelli włoskiej
Zapakować tym papierem roladę z ziemniaków i zapiekać w nagrzanym do 180 °C przez 15 minut
SMACZNEGO :)