Bitki wieprzowe z białym winem na patelni

Bitki wieprzowe w białym winie to wykwintne a równocześnie  proste w wykonaniu danie. Ile razy zdarzyło się Wam przygotowanie obiadu lub kolacji w ostatniej chwili z różnych powodów?  Nie potrzeba rozklepywać mięsa jak to się robi do kotletów schabowych co daje nam spora przewagę czasową. Podczas duszenia mięsa można sobie przygotować surówkę lub jakiś duszone warzywka np paprykę, cukinię, dynię, ziemniaki itp. Przepisy tutaj  https://zielonacukinka.blogspot.it/p/smaczne-i-zdrowe.html


Bitki wieprzowe


SKŁADNIKI

plastry schabu bez kości ((około 0,5 cm )
średnia cebula lub por
mąka
2 szklanki białego wytrawnego wina
olej z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso opłukać natrzeć solą i pieprzem .  Pokroić cebulę, oprószyć schab mąką i podsmażyć po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodać drobno poszatkowaną  cebulę i smażyć około 2 minutaż do zarumienia cebulki. 






Wlać całe przygotowane białe wino, przykryć przykrywką patelnię i zmniejszyć ogień.


Bitki

 Dusić bitki wieprzowe okolo15 minut  aż doczasu gdy  z wina powstanie smaczny sosik. Gdyby mięso wydawałoby się jeszcze twarde dodać odrobinę wrzątku i dusić  przez kilka minut.


SMACZNEGO :)



instagram @zielonacukinka

Popularne posty