Zapiekany makaron 4 sery
Przepyszny zapiekany makaron 4 sery. Palce lizac - tylko tyle powiem.
Zapiekany makaron 4 sery |
SKŁADNIKI
100 g sera pleśniowego typu gorgonzola
100g białego sera - mozzarella
100 g sera parmezan
100g miękkiego żółtego sera typu gouda, galbani
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli
400 g makaronu świderki
20 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany. W czasie gotowania makaronu przygotować sos z mleka i serów. W tym celu pokroić ser gorgonzola i mozzarellę w kostkę a pozostałe sery zetrzeć na tarce. Odłożyć 3 łyżki startego sera do posypania na później.
Delikatnie mieszając rozpuścić składniki, ale nie gotować.
Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i wypełnić naczynie makaronem wymieszanym z sosem serowym.
Posypać tartym serem , zapiekać w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez około 15minut, aby góra była pięknie zarumieniona.
Podawać natychmiast po przygotowaniu albowiem zapiekany makaron z serem wraz z upływem czasu zmienia konsystencję.
SMACZNEGO :)
Do przygotowania tego przepysznego dania można użyć dowolnego formatu makaronu np kolanka, rurki czy penne jak również inne rodzaje serów.