Bitki wieprzowe z białym winem na patelni
Bitki wieprzowe w białym winie to wykwintne a równocześnie proste w wykonaniu danie. Ile razy zdarzyło się Wam przygotowanie obiadu lub kolacji w ostatniej chwili z różnych powodów? Nie potrzeba rozklepywać mięsa jak to się robi do kotletów schabowych co daje nam spora przewagę czasową. Podczas duszenia mięsa można sobie przygotować surówkę lub jakiś duszone warzywka np paprykę, cukinię, dynię, ziemniaki itp. Przepisy tutaj https://zielonacukinka.blogspot.it/p/smaczne-i-zdrowe.html
SKŁADNIKI
plastry schabu bez kości ((około 0,5 cm )
średnia cebula lub por
mąka
2 szklanki białego wytrawnego wina
olej z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso opłukać natrzeć solą i pieprzem . Pokroić cebulę, oprószyć schab mąką i podsmażyć po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodać drobno poszatkowaną cebulę i smażyć około 2 minutaż do zarumienia cebulki.
Wlać całe przygotowane białe wino, przykryć przykrywką patelnię i zmniejszyć ogień.
Dusić bitki wieprzowe okolo15 minut aż doczasu gdy z wina powstanie smaczny sosik. Gdyby mięso wydawałoby się jeszcze twarde dodać odrobinę wrzątku i dusić przez kilka minut.
SMACZNEGO :)
![]() |
Bitki wieprzowe |
SKŁADNIKI
plastry schabu bez kości ((około 0,5 cm )
średnia cebula lub por
mąka
2 szklanki białego wytrawnego wina
olej z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso opłukać natrzeć solą i pieprzem . Pokroić cebulę, oprószyć schab mąką i podsmażyć po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodać drobno poszatkowaną cebulę i smażyć około 2 minutaż do zarumienia cebulki.
Wlać całe przygotowane białe wino, przykryć przykrywką patelnię i zmniejszyć ogień.
![]() |
Bitki |
Dusić bitki wieprzowe okolo15 minut aż doczasu gdy z wina powstanie smaczny sosik. Gdyby mięso wydawałoby się jeszcze twarde dodać odrobinę wrzątku i dusić przez kilka minut.
SMACZNEGO :)