Przepyszna zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku. Ten przepis na pewno Wam sie spodoba.
_wm.jpg) |
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku |
SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków
1 szklanka mleka
100 g masła
200 g szynki gotowanej
200 g salami
100 g żółtego sera
2 jajka surowe
6 jajek ugotowanych na twardo
100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
bułka tarta
sól
gałka muszkatołowa
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.
Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić .
Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.
Całość dokladnie wymieszać.
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła.
Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki.
Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.
Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu.
SMACZNEGO :)