Pieczony twaròg

Pieczony twaròg

Jak zużyć nieświeży twaróg ? Szybki sposób.

Każdemu może się zdarzyć... no i właśnie znalazłam w lodòwce zapomniany twaròg, ktòry jeszcze trzy dni temu był świeżutki i pachnący. Wyrzucić nie wyrzucić?, trochę szkoda. Po wstępnych oględzinach stwierdziłam, że mòj ulubiony włoski twaròg ricotta w sumie to jest jeszcze dobry. Szkoda tylko, że nie mam czasu ani składnikòw na przerobienie go na sernik, czy tartę. Postanowiłam więc upiec go w całości bo przygotowanie zajmie mi 30 sekund a potem pòjdzie do piekarnika.

SKŁADNIKI

  • Twaròg ricotta dwu-trzydniowy
  • Sòl hawajska drobno mielona lub zwykła
  • Oregano
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Tarta skòrka z cytryny - niekoniecznie
  • Papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
  2. Posypać odrobiną soli, i oregano
  3. Położyć na tak przygotowanym papierze twaròg
  4. Posypać twaròg solą, oregano, startą skòrką cytryny ( niekoniecznie ) i pokropić sokiem z cytryny
  5. Wstawić do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez około 40 minut do uzyskania złotego koloru.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty